Nema sumnje da se moderno potrošačko SBC tržište odvojilo od originalnog Mac Mini-a, pružajući korisnicima kompletan računar u malom pakovanju koji je lako smestiti bilo gde na skučenim kućnim ili kancelarijskim stolovima.

Dok je jedna grana SBC-a otišla i razvila se u otvorene ploče za elektroničare sa otvorenim perifernim uređajima i hardverskim pristupom na nivou silikonskih čipova, dok je druga grana krenula u razvoj gore pomenutih računara. Danas imamo jedan takav ekonomski interesantan uređaj kompanije ACEPC-a, računar GK3V, koji u sebi sadrži Intel Celeron J4125 sa zalemljenih 8 GB RAM-a i 256 GB diska Flah tipa.

Jedinica za pregled koju smo dobili prodaje se po ceni od 235 USD, ali modeli sa sličnim specifikacijama mogu se naći u rasponu cena od 200 do 280 USD. Takođe dolazi sa instaliranom OEM verzijom Windows 10 Pro, što je posebna pogodnost, jer cena OS-a jedva da je niža od celog harverskog sistema na kome dolazi.

Što se tiče povezivosti i proširivosti, tu je niz portova, a takođe i SATA konektor za dodatni drajv. Priključci spolja sadrže konektor za napajanje jednosmernom strujom, 2 porta USB Tipe 2.0, 2 porta USB Tipe 3.0, dva HDMI priključka sposobna za 4K, iznenađujući VGA priključak sa strane, 3,5 mm audio priključak, 1Gbps eternet port i utor za SD karticu. Na ovaj ceo već svestrani paket, tu su još i bežične mogućnosti – 5GHz WiFi modul i Blue-tooth 5.0 modul.

Već imamo ideju da je ovo savršen kućni bioskop ili sistem za lagane kancelarijse poslove. Sa svojim Celeron CPU-om neće biti sposoban za najzahtevnije zadatke, ali jednostavnije primene kao što je 4K reprodukcija video zapisa i Microsoft Office, ili Libreoffice rade savršeno. U poređenju sa najsličnijim sistemom koji smo pregledali – LattePanda Alpha 864s (maloprodaja po ceni od 459 USD), ova mala kutija se snalazi iznenađujuće dobro. Iako nije toliko moćan kao m3-8100y u Alpha-i, noviji Celeron čipset uspeva donekle da održi korak zahvaljujući dvostrukom broju jezgara i većim osnovnim brzinama takta.

Iako je sputavan nedostatkom hyper-threading-a i turbo-boost-a, čip uspeva da se nikada ne zagreje preko 80°C pod punim opterećenjem. TDP od 10 W je mali termalni okvir koji zahteva minimalno hlađenje. Samo jedan ventilator obezbeđuje protok vazduha za ceo sistem, koji se ni uz takvo rešenje ne zagreva.

Sada – benchmark

U onlajn Octane JS benčmarku postigao je ukupno 18947 poena. LattePanda je na ovom testu postigla skoro 10 hiljada poena više, izbacivši GK3V iz lige.

U testu BaseMark GPU, razlika je manje drastična, jer oba CPU-a koriste prilično sličan iGPU. LattePanda postiže oko 20% bolje rezultate, ali ACEPC model postiže nezanemarljivih 348,22.

Pokrenuli smo Cinebench R23 i testirali nekoliko sistema koji su nam pri ruci. Rezultat višejezgarnog testa referentnog i7-9850H bio je 6954. ACEPC je postigao 1337 na ovom testu, dok je Alpha sa svojim m3 postigla 1595 poena. Ovo je malarazlika između ova dva majušna sistema, uglavnom zbog jačih performansi po jezgru procesora m3-8100y.

Sada je pravo pitanje da li je razlika u ceni od 200 dolara opravdana razlikom u performansama. Panda ima direktniji IO sa procesorom, uključuje ugrađeni Atmel MCU i nudi više opcija za programere i amatere, kao što je PCIe M.2 slot, ali na kraju, za one koji traže jednostavnu mašinu za pokretanje osnovnih programa za multimedije i kancelariju, prilagodljiviji GK3V je bolja opcija.

Širi spektar često korišćenih portova, a posebno kombinacija dva HDMI i VGA portova omogućavaju ovom sistemu da bude pravi računar za prezentacije, gde je važno da sistem bude mali i elegantan.

Takođe verujemo da brzi eternet omogućava da se ovakav uređaj koristi kao neverovatna NAS mašina ili kao mali server.


Sve u svemu, ACEPC GK3V je računar male snage, ali je i jeftin uređaj koji udovoljava zahtevima mnogih i koji je sposoban za mnogo više nego što njegova cena od 230 USD sugeriše.

Slanje proizvoda za prikaz u magazinu

Profesionalni nezavisni prikazi proizvoda u stručnom inžinjerskom magazinu Mehatronka se vrše u dva oblika:

 • prikaz u rubrici „U trendu“ u kojoj se vrši kratak prikaz u par rečenica, uz prateću sliku i link ka sajtu proizvođača ili distributera. Prikaz u ovoj rubrici je besplatan za sve oglašivače, a Pored objave u u štampanom izdanju u delu „U trendu“, informacija se objavljuje i na sajtu u delu „U trendu“ na adresi: https://novosti.magazinmehatronika.com.
  • prikaz proizvoda u obliku teksta na dve strane na kojima naš tim vrši sveobuhvatnu analizu poslatog proizvoda i u vidu nepristrasnog teksta, uz prateće fotografije objavljuje se u standardnom štampanom izdanju, u e-mail newsletteru, kao i na web stranici magazina na adresi: https://www.magazinmehatronika.com.

Uslovi slanja proizvoda za prikaz

 • proizvođač ili distributer uređaja može poslati uređaj namenjen za prikaz na adresu redakcije:
  Agencija „Gomo Design“ – magazin Mehatronika
  Stanoja Glavaša 37
  26300 Vršac
  Kontakt osoba: Aleksandar Dakić, +381 600 171273
 • Slanje proizvoda iz Srbije. Troškove slanja u potpunosti snosi pošiljalac. U slučaju da je pošiljalac iz Srbije, preporučujemo slanje brzom poštom: PostExpress službom uz obavezno navođenje kontakt telefona.
 • Slanje proizvoda iz inostranstva. Troškove slanja u potpunosti snosi pošiljalac. Neophodno je da pošiljka bude poslata u INCOTERM: DDP paritetu, inače pošiljka neće biti preuzeta od dostavljača i biće vraćena pošiljaocu. Zbog sigurnosti preporučujemo slanje korišćenjem usluga: DHL Worldwide Priority Express ili FedEx International Priority. Molimo pošiljaoca da nam nakon slanja proslede broj pošiljke kako bi mogli da pratimo isporuku i reagujemo u slučaju bilo kakvih neregularnosti.